Madalina Trica


Cuvinte cheie: grafica, complexitate, precizie, dinamica.

PREZENTARE GENERALA

Impactul cu opera lui Gigi Caciuneanu, personal, este impactul cu arta coregrafica care are la baza cunoasterea corpului. Identificarea cu fiecare idee pe care corpul o sugereaza este reprezentata prin miscare si se traduce in impresii ale sufletului.

Continutul emotional din fiecare miscare este rezultatul unei intregi strategii, al unui intreg proces conceptual si tehnic. Elemente de concept: ritmul, repetitivitatea, circularitatea, simetria, asimetria impreuna cu elementele fizice, reale: personajul propriu-zis, fie ca e vorba de un personaj, de un duet sau de un personaj colectiv creeaza un “tot”, creeaza emotie.

Exteriorizarea prin dans a trairilor interioare ale lui Caciuleanu da nastere unui divertisment cultural: multumirea sinelui ca se regaseste in acel act artistic, poate fi esenta coregrafiei lui.

DESPRE MOZARTISSIMO ( productie 1999 )

Momentul duetului dintre Jonna Johnson si Gigel Ungureanu este definitoriu pentru cunoasterea principiilor arhitecturale de a lucra cu miscarea atat la nivelul scenei cat si la nivelul corpului uman. Miscarea scenica  impreuna cu limbajul corpului uman dau nastere emotiei. Este un limbaj deschis oricarui tip de public cultivat sau mai putin cultivat. Suntem acolo. Nu se poate cspune ca “privim”. Putem spune ca “vedem”, pentru ca simtim. Emotia este obligatorie. Chiar daca imaginile  la inceput, nu  “misca”, cel putin pentru o anumita categorie de public, muzica intareste tema dansului coregrafic si emotia se produce.

Contopirea, alaturarea celor doua corpuri are loc intr-un plan orizontal. Gigi Caciuleanu se foloseste de scena, de corp si de muzica, toate intr-un mod sincronizat pentru a capta atentia publicului.

La inceput miscarile sunt timide, deplasarile pe orizontala dintr-un capat in altul al scenei, pana in momentul in care cei doi, ajutati si de fondul sonor, prind incredere unul in celalalt si miscarile devin mai ample, corpul este explorat la maxim, cu miscari indraznete, chiar acrobatice.

Alessandra Herszkowicz/Mozartissimo

Putem vorbi de un ritm crescand, allegro, nu prin rapiditatea imaginilor si gravitatea sunetului, ci prin complexitatea miscarilor, de la simple contacte ale corpurilor- agatarea unul de celalalt- la miscari ample ale celor doua corpuri  bazate pe lini bine definite, clare, ( miscare circulara in jurul aceluiasi ax vertical) care necesita un antrenament, si o cunoastere reciproca a celor doi.

Cele doua corpuri pot creea spectacol emotional atat in formula saparata (doua elemente), cat si ca  intreg:

–         Fiecare personaj se dezlantuie in mod similar in spatiu si timp in acest spatiu coregrafic.

-In momentul in care ele sunt un intreg, verbul care il defineste pe Caciuleanu este “glisser”, translatarea pe verticala si pe orizontala se face lin, cu miscari lente, care reusesc sa ramana intiparite in fiecare dintre noi.

Alessandra Herszkowicz/Mozartissimo

Pina Bausch- “Cafe Muller”, spre deosebire de Gigi Caciuleanu, alege sa creeze emotie prin miscari din ce in ce mai alerte la nivelul corpului, dar statice la nivelul scenei.

In concluzie, Gigi Caciuleanu produce emotie generand o inscriere cvasigrafica a  corpului in spatiu.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: