Iuliana Dumitru


Cuvinte cheie: bucurie, joc, libertate,emotie, echilibru.

Spatiul Gigi Caciuleanu. Si ce vrei sa spui cu asta? Ce vrea el sa spuna cu asta?

Prezentare generala.

Prezenta lui Gigi Caciuleanu m-a facut sa ma intreb ce este dansul,dar mai ales cum poate arta dansului sa ma ajute sa inteleg mai bine „caile” vietii”. Sa aflu raspunsurile la intrebarile care ne ghideaza pasii prin lume.

Dansul inseamna, dupa parerea mea, sa fii liber, sa simti si sa te joci.Sa te accepti dar sa vrei sa te depasesti.Sa stii sa gasesti echilibrul, intre interior si exterior si cum sa-l mentii.Sa fii centrat si central, sa vii din interior spre exterior si sa nu-ti fie teama, sa fii adevarat si autentic.

Sa stii unde esti dar mai ales unde vrei sa ajungi…sa-ti organizazi corpul asa cum incerci sa-ti organizezi timpul.(asa cum iti  planuri si le respecti, cum programezi intalniri si sa le onorezi, cum  promiti si sa te tii de promisiuni).

Faza analitica.

Nu suntem numai un corp, suntem ganduri, suntem energie.

Suntem tot ceea gandim, zicem, facem.Dar suntem si ceea ce gandesc ceilalti, ce zic ceilalti  si ce fac ceilati despre noi si cu noi.

Gigi a afirmat  ca face cu noi “putina” miscare, dar cred ca a fost mai mut decat mai atat. A incercat sa ne centreze, sa ne faca sa ne dam seama ca lasam „urme” in jurul nostru, ca modificam spatiul cu energia noastra.Schimbam tot spatiul cu atingerile noastre si ca ceea ce a fost nu va mai fii la fel, asa ca avem datoria sa-l schimbam in bine.

Prezentul este important, aici si acum, dar ceea ce fac aici si acum vine dintr-un trecut (de acolo) si merge spre un viitor( tot acolo).

Venim de „acolo” ,”aici” si de „aici” plecam tot „acolo”. Trecut-PREZENT-Viitor

DESPRE MOZARTISSIMO-1999-Productie Tvr-TBOD

Sunt eu, parte din noi, ne miscam impreuna, asa cum fac si cei doi dansatori.

Exista un moment care el ii un impuls fara sa o fara sa o atinga. Ce te misca fara sa te atinga? Cuvinte, sentimente, emotii.O tine de par atat de natural, asa cum ar tine-o de mana, tandretea tactila frumos subliniata de muzica, ne ofera o miscare dinamica si unitara.

LA VIE EN ROSE

Revin la legatura puternica pe care o gasesc intre dans si viata, legatura subliniata foarte puternic de Gigi Caciuleanu si in „La Vie en rose.”

Toate rasucirile mainilor si ale corpului, la fel cum se poate rasucii/schimba o situatie in viata noastra..agitatia din care mai apoi se intorce la “mersul la brat”, la calea lina care poate sa vina cateodata.

Statul intr-un picior, gasirea echilibrului, jocul cu riscul este de fapt lupta zilnica a fiecaruia dintre noi pentru a fi liberi.

Bucuria de a fi prezent in viata, de a participa. Asa cum a fost omul schiop de care ne-a povestit si din care s-a inspirat pentru “dansul intr-un picior”. Aceste mici “intepaturi” pe care le primim cateodata si care ne fac sa ne dam seama ca suntem acolo unde trebuie dar mai important ca suntem acolo unde ne “doream” cand eram mici sa fim.

Mana care ne indica piciorul, care vibreaza deasupra lui si care ne arata cat de emotionat poti fii cand te bucuri ca traiesti.

Loviturile de energie sunt cele care fac acest clip, dupa parera mea, sa fie perfect!

Felul in care se imbina miscarile lovirea spatiului, recentrarile, ma duc cu gandul la luptele care se dau cateodata in noi sau  poate la momentul in care dat cu piciorul unei sanse, ca mai apoi sa avem puterea sa ne intorcem la “calea lina”, “mersul la brat”.

Teatrul coregrafic inventat de Gigi Caciuleanu are in centrul “ego-ul” dansatorului care gandeste si mai apoi “scrie” prin/cu dans ceea ce gandeste. A scrie cu dans este cel mai liric mod in care poti patrunde in spatiu si poti lasa spatiul sa patrunda in tine.

Dansatorul – instrumentul al fortelor invizibile, care  nu poate fi definite-devine astfel traslator universal al bucuriei vietii( dansam cand suntem fericiti, nu?)

Clipul “La vie en rose” ma face sa dansez( sa joc asa cum se spune popular) dar mai ales sa ma bucur ca traiesc, cateodata, viata in roz.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: